Що очікує економіку України – прогноз на 2024 рік

Національний банк очікує зростання української економіки в цому році на 2,9%. Попередній прогноз передбачав зростання ВВП на 2%. Також очікує курс гривні на рівні 40 грн/долар до кінця наступного року. Враховуючи те, як розвиваються події на фронті, ми переглядаємо наше основне припущення на 2024 рік і вважаємо, що ймовірно, війна буде тривати протягом всього наступного року.

Продовження війни означає, що економіка України не отримає толчка від часткового повернення біженців і поліпшення економічних настроїв. Однак останнє відновлення експорту товарів через порти України в Чорному морі може стати важливим драйвером економічного зростання.

Припускаючи, що обсяги експорту через порти Чорного моря будуть коливатися між 1,5 та 3,5 млн тонн на місяць і очікуючи підтримки економіки від подальшого розвитку внутрішнього військового сектора, аналітики передбачають, що реальний ВВП України зросте на 4% у 2024 році, порівняно з 8%, які очікувалися раніше в сценарії зниження ризиків безпеки на початку 2024 року.

НБУ також очікуе, що зовнішні партнери України продовжать фінансову підтримку країни і під егідою МВФ сконсолідують $40 млрд прямої бюджетної підтримки в наступному році. Цього повинно бути достатньо для фінансування дефіциту бюджету за умови, що уряд активізує внутрішні позички, і буде сприяти подальшому зростанню резервів НБУ до $45 млрд у 2024 році. Це дозволить Нацбанку продовжити поступово пом’якшувати валютні обмеження.

Аналітики вирішили покращити прогноз курсу гривні до долара США, очікуючи, що він складе 38 грн/долар до кінця поточного року (порівняно з попереднім прогнозом 38,5 грн/долар) і 40 грн/долар до кінця 2024 року (порівняно з 41 грн/долар). В умовах триваючої війни валютно-курсова стабільність залишиться ключовою метою для Нацбанку, незважаючи на нещодавний перехід до керованого гнучкого курсу.

Також вони знизили прогноз інфляції на кінець 2023 року до 6%, а в 2024 році передбачають, що показник інфляції прискориться до 8%, зокрема через збільшення внутрішніх цін на сільськогосподарські товари в результаті часткового відновлення портів Чорного моря.